Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Άρθρα Ιουλίου στον Ιάτωρα το γιατρό θεραπευτη

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη, δηλαδή 10πμ – 4μμ.
Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα, έχει δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 10. Όταν είναι από ακρυλικό, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 5, ενώ όταν είναι από μετάξι, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 15. Άλλα είδη ρούχων, έχουν πολύ μεγαλύτερο δείκτη.
Απλώνετε το αντηλιακό που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας μισή ώρα πριν βγείτε έξω στον ήλιο και επαναλαμβάνετε τις επαλείψεις τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, για όσο διάστημα παραμένετε στον ήλιο. Πάντοτε να ξαναβάζετε όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία. Διαβάστε περισσότερα »

ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ;
Τα λιποκύτταρα είναι κύτταρα που εξειδικεύονται στην αποθήκευση ενέργειας υπό τη μορφή λίπους (κάθε γραμμάριο λίπους αντιστοιχεί σε 9 Kcal). Εντούτοις ο λιπώδης ιστός (το σύνολο των λιποκυττάρων του οργανισμού) δεν αποτελεί μια αδρανή αποθήκη λίπους αλλά συμμετέχει με πολλές δράσεις στη λειτουργία του οργανισμού.
Διακρίνεται σε δυο μείζονα διαμερίσματα, το υποδόριο και το σπλαχνικό. Τα δυο αυτά διαμερίσματα αποτελούν σχεδόν το 90% του ολικού λίπους (~80% το υποδόριο και ~10% το σπλαγχνικό). Το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος έχουν διαφορετική κατανομή και μεταβολισμό (λιπόλυση/αποθήκευση): το σπλαχνικό λίπος έχει μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων και πυκνότερο τριχοειδικό και νευρικό δίκτυο, με λιγότερους υποδοχείς ινσουλίνης συγκριτικά με το υποδόριο λίπος. Διαβάστε περισσότερα »

Μέθοδοι IVF

IVF
Ο κλασσικός τρόπος γονιμοποίησης ωαρίων με επεξεργασμένο σπέρμα σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό και επώαση σε κλίβανο.

ICSI (Mικρογονιμοποίηση)
Η γονιμοποίηση ωαρίων με την εμφύτευση ενός καλού μορφολογικά σπερματοζωαρίου με τη χρήση μικροπιπέτας στο κυτταρόπλασμα του κάθε ωαρίου. Έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του «ανδρικού παράγοντα» υπογονιμότητας.

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ – ΙUI
Βελτιώνει ένα σχετικά «μέτριο» σπέρμα, σε αριθμό είτε σε κινητικότητα, είτε και τα δυο μαζί. Προϋπόθεση για να γίνεται σπερματέγχυση είναι να έχει υπάρξει σαλπιγγογραφία που να δεικνύει ότι οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές. Διαχρονικά τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου κυμαίνονται στο 30%. IVF, ICSI παραμένουν ως έχουν. Επίσης οι μέθοδοι TESE, MESA ως έχουν, προσθέτουμε μόνο ότι θα πρέπει να γίνονται από ουρολόγο. Διαβάστε περισσότερα »

FRACTIONAL LASER ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ο μύθος που έγινε πραγματικότητα

Η πρόσβαση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης και η άκριτη πρόσληψη οποιασδήποτε μορφής πληροφορίας οδηγούν σε μύθους και ψευδείς προσδοκίες. Η πρόταση «όλες οι αισθητικές επεμβάσεις γίνονται πια με LASER», ανήκει, ευτυχώς στην προηγούμενη δεκαετία.
Ο Χειρουργός, καλώς ή κακώς δεν αντικαθίσταται από συσκευές, εξυπηρετείται όμως και διευκολύνεται από αυτές. Το LASER ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα LASERs είναι κομμάτι του εξοπλισμού του και τίποτα παραπάνω. Σε μερικές από τις επεμβάσεις του ή παρεμβάσεις του λαμβάνουν ενεργό μέρος.
Το LASER δεν είναι ένα υπάρχουν κατηγορίες που χωρίζονται βάσει κυρίως του ενεργού υλικού. Ανάλογα τώρα με το ενδιάμεσο υλικό που χρησιμοποιείται, Διαβάστε περισσότερα »

Botox-Dysport

Πρόκειται για μια κατηγορία ενέσιμων εμφυτευμάτων που έχουν στόχο τον περιορισμό της λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους.

Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, γεγονός που οδηγεί στην σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους. Η θεραπεία αυτή είναι η Νο 1 σε όλο τον κόσμο καθώς συνδυάζει θεαματική βελτίωση, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα και χαμηλό κόστος. Διαβάστε περισσότερα »

Παιδί και Θάλασσα!!!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε…
1) Πόσο καλά γνωρίζουν τα παιδιά μας να κολυμπούν;
• Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα ελληνόπουλα πιστεύουν και δηλώνουν ότι γνωρίζουν κολύμπι. Έτσι ένα ποσοστό γύρω στο 80% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών αναφέρει ότι ξέρει να κολυμπά. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 98% σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
• Παρόλα αυτά ένα στα τέσσερα ή πέντε παιδιά αναφέρει ότι κάποια στιγμή έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο και πρέπει να εκτιμηθούν.
2) Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση ατυχήματος στον υδάτινο χώρο;
• Εκμάθηση κολύμβησης/ πραγματική κολυμβητική ικανότητα των παιδιών μας. Διαβάστε περισσότερα »

Καλοκαίρι και Καρδιά

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τις θερινές διακοπές. Για να χαρούμε όμως το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε κάποιες γνώσεις ιδιαίτερα σημαντικές μάλιστα για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού.
Το καλοκαίρι πολλοί άνθρωποι χάνονται από θανάτους σχετιζόμενους με την ζέστη. Πρέπει όμως απ’ την αρχή να γίνει διάκριση μεταξύ των ημερών του καλοκαιριού που απλώς έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες και εκείνες κατά τις οποίες παρατηρείται κύμα καύσωνα, Κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40ο-42ο C. Οι φτωχότερες τάξεις του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο καθώς είναι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που καθορίζουν την πρόσβαση σε συστήματα κλιματισμού.
Η θνησιμότητα και η νοσηρότητα αυξάνονται κυρίως λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Διαβάστε περισσότερα »

Καλοκαιρινές οδηγίες για εγκύους και μη….

Καλοκαιράκι… όλο και λιγότερος κόσμος ασχολείται με το Internet. Το μυαλό των φυσιολογικών ανθρώπων τρέχει σε παραλίες, νησάκια, καράβια και κότερα. Σε νυχτερινά κέντρα, σε δροσερές απογευματινές και νυχτερινές βόλτες και φυσικά στον υπαρκτό ή αναμενόμενο σύντροφο με τον οποίο ελπίζουν να περάσουν αξέχαστες στιγμές.
Στο μυαλό επίσης των φυσιολογικών κοριτσιών και πιο μεγάλων γυναικών, κρύβονται φόβοι για πιθανούς κινδύνους από την σχετική καλοκαιρινή ελευθεριότητα, γι’ αυτό και στο σημερινό μου άρθρο θέλω έτσι σκόρπια να γράψω μερικές γενικές συμβουλές και πληροφορίες και να δώσω απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις όπως π.χ. Αν μια έγκυος γυναίκα μπορει να κολυμπά στη θάλασσα ή την πισίνα. Διαβάστε περισσότερα »

Κνίδωση,

Διάγνωση και Θεραπεία
Η κνίδωση είναι μια συχνή δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών διογκώσεων, κυκλικού συνήθως σχήματος, που διαρκούν από λίγες ώρες ως ένα 24 ωρο το πολύ και συνοδεύονται από έντονο κνησμό (πομφός). Οι δερματικές βλάβες της κνίδωσης, όταν υποχωρούν, δεν αφήνουν κανένα ίχνος στο δέρμα, ενώ κάποιες φορές συνοδεύονται και από αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο στα βλέφαρα στα χείλη τα αυτιά κ.α.
Σε περίπτωση που προσβάλλονται η γλώσσα και ο λάρυγγας η νόσος γίνεται απειλητική για τη ζωή λόγω πρόκλησης ασφυξίας.
Η κνίδωση αποτελεί την συχνότερη αιτία προσέλευσης ασθενών στα εφημερεύοντα δερματολογικά ιατρεία και αποτελεί ουσιαστικά μια αλλεργική αντίδραση μέσω IgE ανοσοσφαιρινών, Διαβάστε περισσότερα »

ΕΞΑΡΤΗΣΗ των ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ τον ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ τους

H εθιστική σχέση έφηβων και υπολογιστή απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Σύμφωνα με την υπηρεσία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ γι αυτή συγκεκριμένη εξάρτηση, τα πλέον ευάλωτα παιδιά είναι όσα ζουν με γονείς που αδιαφορούν. Αυτή άλλωστε είναι και η βαθύτερη αιτία που οδηγεί τα παιδιά να βρίσκουν διέξοδο σε καταστάσεις που τα απομονώνουν όπως είναι η προσκόλληση στο ίντερνετ ή τα βιντεοπαιχνίδια.
Η Dr κυρία Ίλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, μας υπογραμμίζει τη βαρύτητα του λεγόμενου «ποιοτικού χρόνου», που πρέπει να περνούν οι γονείς μαζί με τα παιδία τους.
Με απλά λόγια, είναι καθοριστικό να μοιραζόμαστε δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδία, από την πολύ μικρή ηλικία τους, ώστε αυτά να εξελιχθούν σε ισορροπημένες προσωπικότητες. Στην εποχή μας μάλιστα, όπου ο ελεύθερος χρόνος γονιών και έφηβων είναι – πολλές φορές – ελάχιστος, η συγκεκριμένη ανάγκη γίνεται επιτακτικότερη. Διαβάστε περισσότερα »

Καλοκαίρι επιτακτική ανάγκη η αγορά γυαλιών ηλίου,

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Έξι χρήσιμες συμβουλές για την αγορά γυαλιών ηλίου, που θα προστατεύσουν τα μάτια σας και την υγεία σας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε απαραίτητα τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου: Διαβάστε περισσότερα »

Εφηβεία

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία, μια ηλικία γεμάτη αλλαγές και δυσκολίες, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Στο παρόν άρθρο, παρουσιάζονται ορισμένα από τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους αλλά και τους γονείς τους κατά την περίοδο αυτή.
Εφηβεία και αλλαγές

* Η έναρξη της εφηβείας σηματοδοτείται από αλλαγές στο σώμα και την εμφάνιση του παιδιού. Οι αλλαγές αυτές (εμφάνιση στήθους και περιόδου για τα κορίτσια, τριχοφυΐα, αύξηση του ύψους, βάθεμα της φωνής για τα αγόρια κ.λπ.) αποτελούν πηγή προβληματισμού για τα παιδιά. Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους τους και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές –βάσει αυτής της σύγκρισης αυτοπροσδιορίζονται. Μιλήστε τους για τις αλλαγές που θα πρέπει να περιμένουν, Διαβάστε περισσότερα »

Οδηγίες για προφύλαξη από καύσωνα

Μείνετε σε δροσερά και σκιερά μέρη όπου δημιουργείται κάποιο ρεύμα αέρος με φυσικά ή τεχνητά μέσα (π.χ., ανεμιστήρας) και αποφύγετε τους χώρους με συνωστισμό.
Όσοι πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα, ας βρίσκονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς και νεφροπαθείς κυρίως).

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Μην κυκλοφορείτε κάτω από τον καυτό ήλιο, αν δεν είναι ανάγκη.
Φορέστε ρούχα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και με ανοιχτό λαιμό, για να διευκολύνονται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Διαβάστε περισσότερα »

Πόσο light μπορεί να είναι η διατροφή μας;

Τα τρόφιμα τύπου light σήμερα έχουν εισχωρήσει για τα καλά μέσα στην διατροφή μας. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι μειωμένες θερμίδες. Η παρουσία τους σε διαιτολόγια, είτε αυτοσχέδια, είτε καταρτισμένα από ένα πτυχιούχο διαιτολόγο είναι δεδομένη.
Τι ήταν αυτό που έκανε τις βιομηχανίες τροφίμων να στραφούν σε αυτού του τύπου την αγορά και να επενδύσουν; Από την μια πλευρά η παχυσαρκία [τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα], ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι σε ανοδική τροχιά και από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά κέρδη για τις βιομηχανίες που είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, σε ένα προϊόν μπορεί Διαβάστε περισσότερα »

Ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση;
Το εσωτερικό της μήτρας, που λέγεται ενδομήτριο, αποτελείται από κύτταρα που σε φυσιολογικές συνθήκες υπάρχουν μόνο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Αν όμως με κάποιο τρόπο, και κυρίως μέσω των σαλπίγγων, τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταφερθούν έξω από την κοιλότητα της μήτρας, τότε μπορεί να προσκολληθούν σε άλλα όργανα της κοιλιάς, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν στην ενδομητρίωση.

Πως προκαλείται;
Οι γυναίκες που εμφανίζουν ενδομητρίωση ενδεχομένως να έχουν κάποια γενετική προδιάθεση, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, όσες γυναίκες έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού Διαβάστε περισσότερα »

Τσιμπήματα στην αμμουδιά

Οι μικροί λουόμενοι πρέπει να προστατεύονται από τα τσιμπήματα της άμμου αλλά και της θάλασσας. Στην παραλία έχουν συνήθως να αντιμετωπίσουν συνήθως σφήκες και μέλισσες οι οποίες έλκονται από τα ωραία αρώματα των αντηλιακών.
Μέσα στο νερό ο πιο αναπάντεχος «εχθρός» των κολυμβητών είναι οι τσούχτρες. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες, και μόνο σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος όπου ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, φαγούρα, οίδημα. Όλα προκαλούνται από μια τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας. Διαβάστε περισσότερα »

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

Koλπικός, κλειτοριδικός, τελικά απλώς οργασμός.
Ένας σύνθετος μηχανισμός, προσωπικός για κάθε γυναίκα, στον οποίο συμμετέχει το μυαλό, το σώμα, και οι ορμόνες.
Η απουσία του, θεωρείται πρόβλημα. Είναι όμως πάντα παθολογική?

O κύριος Θάνος Ασκητής, Σεξολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας αναφέρει ότι η φύση της γυναίκας… δεν είναι «υποχρεωμένη» να βιώνει οργασμό σε κάθε σεξουαλική πράξη. Άρα, η παροδική απουσία του οργασμού δεν θεωρείται παθολογική. Το πρόβλημα που πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό είναι η πολύμηνη απουσία οργασμού.
Η κακή εικόνα που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της, λόγω παχυσαρκίας για παράδειγμα, ή παθήσεις όπως η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην πολυπόθητη σεξουαλική κορύφωση.
Περίπου μια στις 30 γυναίκες, δεν βίωσε ποτέ οργασμό. Μια στις τέσσερις, Διαβάστε περισσότερα »

To linagliptin μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η Boehringer Ingelheim ανακοινώνει τα αποτελέσματα δεδομένων φάσης III που δείχνουν ότι η linagliptin μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα εμφάνισε ένα άριστο προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας.

Νέα δεδομένα φάσης III δείχνουν κλινικά ουσιαστική βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα όταν η linagliptin χορηγείται ως μονοθεραπεία και σε συνδυαστική θεραπεία.

Ingelheim, Γερμανία, 26 Ιουνίου 2010 – Τα Δεδομένα φάσης ΙΙΙ για τη linagliptin παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στo 70o Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA), δείχνοντας ότι αυτή η υπό διερεύνηση ουσία, Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια: