Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ιάτωρ το πρωτο ιατρικό διαδικτυακό περιοδικό για την Υγεία άρθρα 2010

«Βλέπω κάθε παιδί σαν δικό μου»

Έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία σε μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ, ο καρδιοχειρουργός – παιδοκαρδιοχειρουργός κ. Γιώργος Σαρρής επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής. Έκτοτε έχει χειρουργήσει περισσότερα από 2.000 ελληνόπουλα, με αποτελέσματα συγκρίσιμα μεγάλων κέντρων του εξωτερικού.
Προϋποθέτει εξειδίκευση το χειρουργείο σε παιδιά;193524_hands
H παιδοκαρδιοχειρουργική έχει μεγάλες τεχνικές και ιατρικές δυσκολίες. Τα νεογνά δεν είναι απλά μικροί ενήλικες, έχουν διαφορετική φυσιολογία, διαφορετικές ανάγκες, είναι πολύ πιο ευαίσθητα. Υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση που είναι δύσκολο να αποκτηθεί, γιατί οι επεμβάσεις είναι λίγες -ακόμη και τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα δεν πραγματοποιούν πάνω από 300-400 επεμβάσεις το χρόνο. Επίσης οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε προβλήματα κατασκευαστικά, Διαβάστε περισσότερα »

Μυασθένεια

Πρόκειται για μία πάθηση της νευρομυϊκής σύναψης η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών, ειδικά εκείνων που ελέγχονται από τη θέληση. Η αδυναμία βελτιώνεται με την ξεκούραση, ενώ επιδεινώνεται με την κόπωση. sad-woman
Είναι χρόνια νόσος και συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος εναντίον κάποιων ιστών του. Στη μυασθένεια Gravis, η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος προσβάλλει το σημείο στο οποίο τα νεύρα ενώνονται με τους μυς, ώστε να δοθεί η εντολή για τη μυϊκή συστολή. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι δυνατή η μετάδοση του σήματος από τα νεύρα, ώστε να πραγματοποιηθεί η κίνηση που επιθυμεί ο άνθρωπος. Το αίτιο είναι άγνωστο, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θύμου αδένα.
Η θεραπευτική αγωγή συνήθως δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Αιτιολογία και Παθογένεια: Διαβάστε περισσότερα »

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ!

Tο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μαστίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια περίπλοκη νόσο της σύγχρονης εποχής, η οποία σχετίζεται τόσο με οργανικούς όσο και ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά οι αιτίες που το προκαλούν παραμένουν ασαφείς. Χαρακτηρίζεται από επιμένουσα κόπωση, η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια συγκεκριμένη αιτία, δεν υποχωρεί σημαντικά με την ανάπαυση, έχει συγκεκριμένη πρόσφατη έναρξη (όχι στη διάρκεια όλης της ζωής) και προκαλεί σημαντική ελάττωση της δραστηριότητας συγκριτικά με τα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό μπορεί να συνοδευτεί από μια σειρά από εκδηλώσεις όπως: προσβολή της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης της σκέψης, υπερβολική και παρατεταμένη εξάντληση ύστερα από φυσική προσπάθεια, καθώς και έξαρση των υπόλοιπων συμπτωμάτων με τη φυσική ή διανοητική προσπάθεια, Διαβάστε περισσότερα »

Χρώμιο στη διατροφή

Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Έχει αναφερθεί ότι το χρώμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, καθώς και για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Το παρόν άρθρο εξετάζει τη γνώση που υπάρχει ώς σήμερα σε αυτούς τους τομείς και υπογραμμίζει συστάσεις για την κατανάλωση του χρωμίου.
Πού βρίσκεται το χρώμιο (Cr).816380_herbs
Όταν μιλάμε για το χρώμιο της διατροφής, με τη μορφή εκείνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, αναφερόμαστε στην τρισθενή μορφή του (Cr3+ ή Cr (III)). Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πάρα πολλά τρόφιμα. Διαβάστε περισσότερα »

«Τα έντομα βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων»

Δουλεύει σε έναν τομέα που, παρά τη χρησιμότητά του, μόνο συνηθισμένος δεν θεωρείται. Η κτηνίατρος – παρασιτολόγος Σμαράγδα Σωτηράκη «στρέφει» το μικροσκόπιό της στα ανθεκτικά στελέχη των παρασίτων, αν και θα ήθελε κάποια στιγμή στο μέλλον να το χρησιμοποιήσει στην… εξιχνίαση εγκλημάτων.
Από πότε χρησιμοποιείται η Ιατροδικαστική Οικολογία;
Περίπου από το 1935, στην Αγγλία, στην Αμερική, στον Καναδά.
Πώς λειτουργεί;
Με το που πεθαίνει κάποιος οι μύγες είναι οι πρώτες που πηγαίνουν στο πτώμα. Μελετώντας τις μύγες ένας ειδικός μπορεί να πει πότε οι μύγες βρήκαν το πτώμα. Διαβάστε περισσότερα »

Η χοληστερόλη στη διατροφή μας

ceb7-cf87cebfcebbceb7cf83cf84ceb5cf81cf8ccebbceb7-cf83cf84ceb7-ceb4ceb9ceb1cf84cf81cebfcf86ceae-cebcceb1cf82
Η χοληστερόλη είναι μια κέρινη ουσία η οποία είναι αναγκαία μέσα στο σώμα για
τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων.
Το ήπαρ (συκώτι) παράγει την περισσότερη από τη χοληστερόλη στο σώμα μας και αρκετοί ιστοί παράγουν τη δική τους. Είναι απαραίτητη για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης. Διαβάστε περισσότερα »

Αιμορροφιλία

Η Αιμορροφιλία είναι μία σχετικά σπάνια, κληρονομική κατάσταση που προκαλεί προβλήματα με την πήξη του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση τραυματισμού ή βλάβης ενός ιστού και ρήξης των αιμοφόρων αγγείων, η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο απ’ ότι κανονικά.
Κάποια αιμορραγικά επεισόδια μπορούν να γίνουν ορατά από όλους – όπως όταν το δέρμα κόβεται ή σπάει. Άλλα είναι λιγότερο εύκολο να γίνουν αντιληπτά, αλλά είναι ενδεχομένως περισσότερο βλαπτικά – η αιμορραγία μέσα στις ή γύρω από τις αρθρώσεις, για παράδειγμα, ανιχνεύεται δυσκολότερα, αλλά η σημασία πρόληψής της είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές αιμορροφιλίας:
• Η Αιμορροφιλία A είναι η συνηθέστερη μορφή, η οποία επηρεάζει ένα στα 5.000 άτομα του ανδρικού φύλου. Διαβάστε περισσότερα »

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΕΛΟΓΕΝΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Στην πλήρη ίαση μιας μορφής καρκίνου του αίματος, της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, στοχεύουν οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου.
Πριν από 10 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία κατάφεραν να νικήσουν αυτή τη μορφή καρκίνου με το Glivec, το πρώτο στην ιστορία αντικαρκινικό φάρμακο. Τότε όλοι είχαν κάνει λόγο για ίαση του καρκίνου.
Όμως με τα χρόνια φάνηκε ότι ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών με αυτή τη μορφή λευχαιμίας δεν ανταποκρίνονταν εξ αρχής ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη θεραπεία. Οι επιστήμονες δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες και σήμερα δηλώνουν ότι το Tasigna, η πιο εξελιγμένη μορφή του Glivec μπορεί να καλύψει τα κενά που άφησε το Glivec και αφορούν στην ίαση της μυελογενούς λευχαιμίας.
Όπως ανακοινώθηκε στο 51ο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής εταιρείας, ερευνητές διαπίστωσαν μετά από μεγάλη κλινική μελέτη φάσης 3 (σε ασθενείς), ότι το νεότερο φάρμακο ξεπέρασε το παλαιότερο σε όλες τις παραμέτρους αποτελεσματικότητας και συνέβαλε σημαντικά ακόμη και στην πρόληψη εξέλιξης της νόσου στον πρώτο χρόνο θεραπείας. Διαβάστε περισσότερα »

Ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale ή το Plasmodium malariae. Η νόσος πλήττει συχνότερα τα παιδιά των θερμών χωρών του 189795_glass_2_filling_with_waterΤρίτου Κόσμου ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκδηλώνονται ετησίως 300-500 εκατομμύρια περιπτώσεις. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί πρακτικά από την Ελλάδα, ωστόσο η μετακίνηση των πληθυσμών από τις χώρες όπου υπάρχει ελονοσία επιβάλλει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;
Συνήθως η διαδικασία επώασης διαρκεί από 10 ημέρες έως 4 βδομάδες, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα (μετά από 7 μέρες) ή και πολύ αργότερα (μετά από 1 χρόνο). Δύο τύποι της ελονοσίας ο Plasmodium vivax, ο Plasmodium οvale μπορεί να είναι υποτροπιάζουσες.

Πως μεταδίδεται; Διαβάστε περισσότερα »

«Δεν μιλάμε για σύστημα Υγείας στην Ελλάδα»

Στο εξωτερικό θεωρείται ο θεμελιωτής του Ελληνικού Ιατρικού Δικαίου, την Ελλάδα όμως παρακολουθεί με θλίψη τους γιατρούς να το αγνοούν. Με πλούσιο συγγραφικό έργο και έχοντας διατελέσει διοικητής σε τρία δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Σταύρος Μπαρούτης, και επισημαίνει τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού συστήματος υγείας.

Πού διαφέρει το ελληνικό σύστημα υγείας από τα ευρωπαϊκά;
Κατ’ αρχήν δεν μιλάμε για σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Κάθε σύστημα σημαίνει πρώτα από όλα οργάνωση. Επίσης, δεν μιλάμε για εθνικό σύστημα. Το εθνικό σύστημα λειτουργεί με κρατικούς πόρους, ενώ εν προκειμένω, πληρώνοντες είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες. Μιλάμε όχι για ΕΣΥ αλλά για ΚΑΣΥ, Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα Υγείας. Διαβάστε περισσότερα »

Η περιοδεία για το Σύνδρομο Down σε όλη την Ελλάδα ξεκινά!

Αυτή την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου από τον Δήμο Αλίμου και συνεχίζεται Σάββατο 23/1 και Κυριακή 24/1 στους Δήμους της Ραφήνας και της Νέας Σμύρνης αντίστοιχα. Ξεκινάμε μια εκστρατεία γνώσης για την υπέρβαση της προκατάληψης. Προσκαλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο να παραβρεθεί στις συναντήσεις μας.
sunday-17Η περιοδεία έχει σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών, απόψεων και φυσικά, την αλληλοβοήθεια. Θα παρουσιασθούν ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα, Διαβάστε περισσότερα »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Antistax®:
Oλοκληρωμένη λύση στα συνήθη φλεβικά προβλήματα
των κάτω άκρων… φυσικά…

Η Boehringer Ingelheim κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο 2010 και στην ελληνική αγορά το Antistax® , ένα νέο εύχρηστο και αποτελεσματικό προϊόν για την αντιμετώπιση των συνήθων φλεβικών προβλημάτων των κάτω άκρων. Διαβάστε περισσότερα »

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) γιορτάζει τα 30 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία με εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιεί μαζί με την παρουσίαση αναμνηστικού φωτογραφικού Λευκώματος την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.
img-prosklisi-20012010
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια.
Την παρουσίαση του Λευκώματος θα πραγματοποιήσουν οι εμφανιζόμενοι στην πρόσκληση.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την Παραδοσιακή ορχήστρα “Θρία”, Χορωδία και Χορευτική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου. Διαβάστε περισσότερα »

Καρκίνος μήτρας (ενδομητρίου)

Είναι ένας συχνός καρκίνος που προσβάλλει το ενδομήτριο, δηλαδή τον ιστό που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας. Εμφανίζεται γενικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 45 ετών και άνω.584465_studying_late_1
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: την παχυσαρκία (αυξημένο σωματικό βάρος), τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα, το διαβήτη, την υπέρταση, καθώς και τις διαταραχές του έμμηνου κύκλου πριν την εμμηνόπαυση, την καθυστερημένη εμμηνόπαυση και τη θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Δεν έχει αποδειχθεί κληρονομική προδιάθεση γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει καλή πιθανότητα πλήρους ίασης λόγω της πρώιμης εκδήλωσης συμπτωμάτων, συνήθως αιμορραγίας. Διαβάστε περισσότερα »

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

H διαθλαστική χειρουργική έχει αλλάξει τα δεδομένα στην όραση. Μετά από πολυετή πείρα είμαστε σήμερα σε θέση να προσφέρουμε άριστη όραση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς γυαλιά
Oι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία και σε κάποιες περιπτώσεις πρεσβυωπία) μπορούν σήμερα να αντιμετωπισθούν με LASER.
Επίσης ο κερατόκωνος σε πολλές περιπτώσεις σταθεροποιείται η βελτιώνεται με την τεχνική του cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου).
496498_green_eyes_1
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
• Όλες οι μυωπίες διορθώνονται;
• Απ. Σχεδόν όλες αλλά όχι οπωσδήποτε με LASER. Αν κάποιος έχει μυωπία πάνω από 10-12 διοπτρίες πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια άλλη τεχνική.
• Αν με την μυωπία συνυπάρχει και αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί;
• Απ. Βεβαίως μπορεί και αυτό γίνεται. Διαβάστε περισσότερα »