Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Αρθρα Αυγουστου

Οι πρώτες τροφές του μωρού μπορεί να καθορίζουν τις αγαπημένες του γεύσεις

Οι διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να επηρεάζονται από τις γεύσεις που δοκιμάζει το βρέφος σε πολύ μικρή ηλικία. Ερευνητές στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell αναφέρουν ότι οι διατροφικές εμπειρίες κατά τους πρώτους επτά μήνες της ζωής μπορεί να συμβάλουν στις προτιμήσεις του παιδιού.
“Η έρευνα αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πρώιμους παράγοντες που εμπλέκονται στις προτιμήσεις των ανθρώπων ως προς τις τροφές και την επιλογή του τύπου διατροφής, έναν τομέα με πολλές σημαντικές συνέπειες για την υγεία. Μπορούμε να διερευνήσουμε αυτές τις πρώιμες επιδράσεις συστηματικά μελετώντας βρέφη που θηλάζουν, καθώς και βρέφη των οποίων οι γονείς αποφάσισαν να τους χορηγήσουν ειδικές τροφές για βρέφη”, Διαβάστε περισσότερα »

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟ PRESBY MAX

Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας κατά καιρούς έχουν προταθεί και δοκιμαστεί διάφορες λύσεις όπως το MONOVISION η CONDUCTIVE KERATOPLASTY ή οι ενδοστρωματικοί φακοί κερατοειδούς. Μέχρι τώρα όμως, καμία δεν απετέλεσε οριστική λύση, ούτε προορίζονταν για όλες τις περιπτώσεις. Όπως φαίνεται , από την στιγμή που δεν αντιμετωπίζεται αιτιολογικά η πρεσβυωπία, θα προτείνονται διάφορες λύσεις , κάθε μία από τις οποίες, θα καλύπτει μία ομάδα πρεσβυώπων π.χ. άλλη για υπερμέτρωπες άλλη για μύωπες κλπ.
Μία νεώτερη και πολλά υποσχόμενη μέθοδος χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζει αιτιολογικά την πρεσβυωπία, είναι το πρεσβυωπικό LASIK με το πρόγραμμα presbyMAX. Διαβάστε περισσότερα »

Το σύνδρομο Usher

Το σύνδρομο Usher είναι μια γενετική ανωμαλία, η οποία χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια ακοής εκ γενετής και μια σταδιακή απώλεια όρασης που προκαλείται από την Retinitis Pigmentosa (RP).

Το όνομα, Retinitis Pigmentosa αναφέρεται στα στρώματα μαύρης χρωστικής ουσίας η οποία ανιχνεύεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ανθρώπων μ’ αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι ένα είδος οπτικής πάθησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το σταδιακό χάσιμο της όρασης με τον καιρό εξαιτίας χειροτέρευσης του αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Διαβάστε περισσότερα »

Τι είναι οι Βιταμίνες μας μαμά?

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες αλλά η λήψη τους μέσω των τροφών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Οι βιταμίνες πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή μας για τρεις κύριους λόγους:
Α. επειδή μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των μακροδιατροφικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.
Β. επειδή έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή ασκούν προστατευτική δράση έναντι των οξειδώσεων.
Γ. γιατί συντελούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου. Διαβάστε περισσότερα »

Γενική θεώρηση σχέσεως θύματος – δράστη

“Οι ουτοπικές κοινωνίες όπου οι άνθρωποι δεν θα πάλευαν ή δεν θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους θα ήταν αφάνταστα βαριές: μαζικές συναθροίσεις ακαθόριστων ασημαντοτήτων. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από την πάλη παρά μέσα στην μήτρα ή στον τάφο: είναι και τα δύο ωραίοι και ιδιωτικοί χώροι που μπορούμε να τους επιθυμούμε ή να τους νοσταλγούμε. Αλλά στον έναν η δυναμική της ζωής μόλις που έχει αρχίσει ενώ στον άλλο έχει χαθεί για πάντα’’ Διαβάστε περισσότερα »

Δε μιλάει ακόμα, είναι φυσιολογικό;

«Μπαμπά, μαμά, νώμη» αντί για συγγνώμη… Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη γέννησή του και ο λεκτικός του πλούτος περιορίζεται σε λίγες μόνο λέξεις που μόλις καταφέρνει να προφέρει. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Έχετε προσέξει ότι πολλά παιδάκια σε αυτή την ηλικία έχουν αρχίσει να φτιάχνουν κανονικές φράσεις. Όμως το δικό σας αρκείται στο να φλυαρεί χωρίς νόημα και συνοχή! Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της ανάπτυξης των παιδιών, το 20-25% των παιδιών δε μιλάει σωστά σε αυτή την ηλικία. Γιατί όμως το παιδί σας αρνείται να μιλήσει κανονικά από τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας μιλάνε και πολύ καλά μάλιστα; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Διαβάστε περισσότερα »

Πότε ένα ζευγάρι θεωρείτε υπογόνιμο;

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν παρά την προσπάθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης, αυτό δεν καθίσταται δυνατό μετά από την πάροδο τουλάχιστο ενός έτους. Εννοείτε βεβαίως ότι ο ορισμός αυτός υπονοεί ότι το ζευγάρι έχει την δυνατότητα απρόσκοπτης και συχνής επαφής με σκοπό την τεκνοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης, και ζει σε μέρος όπου μπορεί να συνευρίσκεται σε άνετες συνθήκες με σκοπό την τεκνοποίηση.

Ποια είναι η συχνότητα των υπογόνιμων ζευγαριών στο γενικό πληθυσμό;

Υπολογίζεται ότι στο δυτικές χώρες 10 με 15 % των ζευγαριών δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς την βοήθεια της επιστήμης. Διαβάστε περισσότερα »

Παιδικά Οφθαλμολογικά Προβλήματα. Παθήσεις του επιπεφυκότα

Ο επιπεφυκότας είναι μία λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον βολβό εξωτερικά και τα βλέφαρα από την εσωτερική τους επιφάνεια. Οι πιο συνηθισμένη πάθηση είναι η φλεγμονή του, δηλαδή η επιπεφυκίτιδα. Στα νεογνά ονομάζεται νεογνική οφθαλμία και οφείλεται στην μόλυνση κατά τον τοκετό από τον κόλπο της μητέρας . Στα μεγαλύτερα παιδιά ο επιπεφυκότας μπορεί να μολυνθεί είτε από διάφορα μικρόβια, είτε από ιούς . Το παιδί μπορεί να μην παρουσιάζει τίποτε άλλο ή η επιπεφυκίτιδα να συνοδεύει μία γενικότερη λοίμωξη του οργανισμού, είτε από μικρόβια ή από ιούς. Σε όλες τις περιπτώσεις τα μάτια του παιδιού είναι κόκκινα, Διαβάστε περισσότερα »

Πως να διευκολύνετε την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά από την γέννησή τους έως τον 1ο χρόνο

Tο νεογέννητο επικοινωνεί με τη γλώσσα του σώματος, με τη βλεμματική επαφή, με το χαμόγελο.Το μωρό έχει γεννηθεί με την ικανότητα να δέχεται γλωσσικά μηνύματα και την ανάγκη να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Ήδη από την κοιλιά της μητέρας του αναγνωρίζει τη φωνή της και κινείται στο ρυθμό της ομιλίας της. Από την πρώτη ακόμη βδομάδα μετά τη γέννησή του, το μωρό επικοινωνεί και οι γονείς του μπορούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία της επικοινωνίας μέσα από τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής.
Στην πράξη λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη στιγμή που αλλάζετε το μωρό σας: Διαβάστε περισσότερα »

Peelings

Το peeling εφαρμόζεται για την βελτίωση αλλοιώσεων του χρώματος και της υφής του δέρματος, για την εξομάλυνση των ρυτίδων, καθώς και για την βελτίωση της εμφάνισης των ουλών μετά από ακμή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη peeling:
- Το χημικό peeling (οξέα φρούτων, γλυκολικό οξύ, τριχλωροξεικό οξύ, φαινόλη κλπ)
- To μηχανικό peeling (μικροδερμοαπόξεση με υγρούς κρυστάλλους, δερμοαπόξεση με «σβουράκια» κλπ)
- Το laser peeling (CO2, Erbium, συνδυασμός και των δύο, κλπ) Διαβάστε περισσότερα »

Ονυχομυκητίαση