Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Νέα Αρθρα

ΕΝΑΣ… ‘ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ’ ,ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ

Μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται πια και στη χώρα μας!
_____________________________________________
Athens Colorectal Group,
Neuromodulation team, www.entero.gr
interstim111
Έχετε προβλήματα με το έντερό σας;
Ταλαιπωρήστε από ακράτεια η έντονη δυσκοιλιότητα; Σίγουρα δεν είστε μόνος, αφού σήμερα περίπου 53 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Όπως η δυσκοιλιότητα έτσι και η ακράτεια κοπράνων μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και ‘ταπεινωτική’ στην καθημερινότητα σας. Μπορεί να δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής σας, με δυσμενή επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία σας γενικότερα (κατάθλιψη, απώλεια εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης αλλά και μείωση δραστηριοτήτων, παρεμβολή στην εργασία κλπ). Διαβάστε περισσότερα »

Τι είναι η ενδομητρίωση?

endomitriosi1,χανδακαςΗ ενδομητρίωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριωσικός ιστός που καλύπτει την μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια, αναπτύσσεται έξω απο την μήτρα. Όταν αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από την μήτρα, ο ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, συνηθισμένα στις ωοθήκες, στους φαλλοπιανούς πόρους και στους συνδέσμους που στηρίζουν την μήτρα. Άλλα πιθανά σημεία για ενδομητριακές αναπτύξεις είναι η κύστη, το έντερο και ο κόλπος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης?

Περίπου το 15% των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία εγκυμοσύνης, Διαβάστε περισσότερα »

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

kids-diavetesTι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή από αύξηση της γλυκόζης του αίματος.
Πού οφείλεται η αυξημένη γλυκόζη αίματος στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;
H υπεργλυκαιμία στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να οφείλεται 1) σε ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης, 2) σε ελαττωμένη δραστικότητα της ινσουλίνης και 3) σε συνδυασμό μειωμένης έκκρισης και δραστικότητας της ινσουλίνης.
Τι είναι η ινσουλίνη; Διαβάστε περισσότερα »

Η ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci

davinciαποτελεί στην ουσία ένα εργαλείο της λαπαροσκοπικής μεθόδου (robotically assisted laparoscopy) το οποίο έχει δώσει ταυτόχρονα και μια άλλη διάσταση στον τομέα της ενδοσκόπησης.
Ο χειρουργός δε βρίσκεται πια πάνω από την ασθενή αλλά κάθεται αναπαυτικά σε μια κονσόλα πλησίον αυτής ενώ με τα χέρια του κινεί τους βραχίονες της κονσόλας (σαν joysticks) που μεταδίδουν την αντίστοιχη κίνηση στους βραχίονες του robot που έχει τοποθετηθεί πάνω στην ίδια την ασθενή, ενώ οι οδηγίες μετάδοσης μεταξύ κονσόλας χειρουργού και ρομπότ εκτελούνται καλωδιακά. Διαβάστε περισσότερα »

Τι είναι ο καταρράκτης και πως αντιμετωπίζεται?

cataract tsoumas Τι είναι ο καταρράκτης;
“Καταρράκτης” είναι το θάμπωμα του φυσικού φακού του ματιού σας και αποτελεί μέρος της φυσικής γήρανσης του ματιού. Μέσα στον οφθαλμό υπάρχει ένας διαυγής φακός, ο οποίος βοηθά στην εστίαση του φωτός και στις εικόνες να είναι ορατές με μεγάλη οξύτητα.
Με την πάροδο των ετών (όπως αποτυπώνεται και στην εικόνα) ο φακός αυτός θαμπώνει και αποκτά ολοένα και πιο κίτρινο χρώμα, με αποτέλεσμα να διαχέεται το φώς που μπαίνει και να το εμποδίζει ενώ οι εικόνες γίνονται θαμπές.

Ο καταρράκτης προλαμβάνεται?
Ως πάθηση δεν προλαμβάνεται ούτε θεραπεύεται με φάρμακα. Διαβάστε περισσότερα »

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
thyroid-gland
Η εξέλιξη των μεθόδων ελέγχου του θυρεοειδούς αδένα και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τον προληπτικό έλεγχο αυτού, έχουν συντελέσει στην αύξηση της ανακάλυψης όζων και κατά συνέπεια στην διερεύνηση της πιθανότητας ύπαρξης κακοήθειας. Δεδομένης της δυνατότητας πλήρους ίασης της νόσου αυτής σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, ο έλεγχος της οζώδους βρογχοκήλης είναι και επιβεβλημένος και επωφελής.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, καίτοι απαρτίζει λιγότερο του 1-2% των κακοηθών νοσημάτων, αποτελεί τη συχνότερη (90%) κακοήθη νόσο των ενδοκρινών αδένων, Διαβάστε περισσότερα »

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο αντιστοιχούν δέκα μικροσκοπικοί οργανισμοί.
Το 99% μας είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο η συνεισφορά τους στη διατήρηση της υγείας του σώματος μας είναι πoλύ σημαντική και σε μερικές περιπτώσεις αναντικατάστατη.
Όμως ποιοι είναι αυτοί οι οργανισμοί;
microscopic organismoi
Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος μας υπάρχουν 40 περίπου σμηγματογόνοι αδένες. Το έκρημα τους διατηρεί το δέρμα μας απαλό. Όμως οι αδένες αυτοί θα εργάζονταν ανεξέλεγκτα εάν ένας μικροοργανισμός ονοματι Propionibacterium acnes, κάτοικος των παραπάνω αδένων, δε δρούσε ρυθμιστικά, ώστε η λειτουργία τους να παρέμενε ισορροπημένη. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού

educationΗ εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια μαθησιακή αλλά και μια ψυχολογική διαδικασία γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκπληρούν και το ρόλο του παιδαγωγού – ψυχολόγου. Σήμερα οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις όλο και πιο πλουραλιστικές σχολικές τάξεις. Εκτός από καλοί δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι και καλοί σύμβουλοι και καλοί εμψυχωτές (Μαλικιώση – Λοίζου, 2001). Συμβουλευτική ονομάζεται η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια ή στήριξη σε μαθητές του ή σε γονείς μαθητών του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (ανάγκες που πηγάζουν από το σχολείο, συμμαθητές, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον). Δεν επιδιώκεται ψυχανάλυση αλλά ψυχολογική στήριξη αυτών. Διαβάστε περισσότερα »

Μεσογειακή Αναιμία

Η Μεσογειακή αναιμία, είναι μια μορφή αναιμίας, που οφείλεται σε αδυναμία παραγωγής φυσιολογικών μορίων αιμοσφαιρίνης, λόγω βλάβης του γονιδίου που ελέγχει την παραγωγή της. Η Μεσογειακή αναιμία υπάγεται στις κληρονομικές νόσους γιατί, η βλάβη οφείλεται σε διαταραχή κάποιου γονιδίου, το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά.
thalasemia
Τι καλείται ετεροζυγώτης της Μεσογειακής αναιμίας;
‘Oταν σ’ ένα άτομο το 1 από τα 2 γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή των β-αλυσίδων, είναι διαταραγμένο, ενώ το άλλο λειτουργεί κανονικά, το άτομο καλείται ετεροζυγώτης της β-ΜΑ.

Η διαταραχή αυτή, έχει σαν συνέπεια να μην παράγεται η κανονική ποσότητα της αιμοσφαιρίνης που απαιτείται, αλλά μειωμένη. Το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί ανωμαλίες στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα »

Ακολουθούν οι Έλληνες φοιτητές διατροφής το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής?

Υπάρχουν ενδείξεις στην σύγχρονη βιβλιογραφία ότι οι νέοι της Μεσογείου τείνουν να εγκαταλείπουν το διατροφικό μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, προτιμώντας το πιο πρόχειρο και γρήγορο φαγητό του δυτικού κόσμου.
pies,nutrition,Mediterranean diet,
Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Ολλανδού αθλητικού διαιτολόγου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Van Diepen (Επιστημονικό Περιοδικό Διατροφή, Μεταβολισμός και Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Φεβρουάριος 2010) και της ομάδας του συσχετίστηκε η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής από έλληνες φοιτητές σε σχέση με Ολλανδούς φοιτητές. Διαβάστε περισσότερα »

Εγώ το υπερκινητικό παιδί

Τι θα ζητούσε αν μπορούσε ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα από τους γονείς του.
kids_at_play υπερκινητικά παιδιά
- Η πάθησή μου είναι μία πραγματικότητα. Είναι ένα σύνδρομο. Δυστυχώς καταγράφω ό,τι πέσει στην αντίληψη μου χωρίς να μπορώ να το φιλτράρω, μαθαίνω με έναν ανοργάνωτο και τυχαίο τρόπο και “πετάγομαι” από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου.

- Δεν είμαι χαζός/χαζή. Το ξέρω ότι δυσκολεύομαι να μάθω κάποια απλά πράγματα. Όμως την ώρα που προσπαθώ να συγκεντρωθώ, το σώμα μου μού ζητάει να κουνηθώ και το μυαλό μου δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε αυτό που προσπαθώ. Πόσο με κουράζει αυτό! Διαβάστε περισσότερα »

Σύνδρομο Silver-Russel (Σίλβερ-Ράσελ)

syndrome-silver-russelΤο σύνδρομο επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, το βάρος κατά τη γέννα (ελιπποβαρή βρέφη), τη συμμετρία και την ανάπτυξη του σώματος. Ενδέχεται να συνοδεύεται από διαταραχές της μάθησης. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει βρέφη και παιδιά σε θάνατο.
Το σύνδρομο περιγράφηκε αρχικώς από τον Σίλβερ και τους συνεργάτες του, το 1953, και ένα χρόνο αργότερα από τον Ράσελ.
Επιπολασμός
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα σύνδρομα. Η συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό (επίπτωση ή επιπολασμός) υπολογίζεται σε 1 ανά 100.000 γεννήσεις (έως το μέγιστο 1 ανα 30.000 γεννήσεις). Το σύνδρομο προσβάλλει άρρενα και θήλεα εξίσου. Έρευνες σε οικογένειας με παιδιά που φέρουν το σύνδρομο δείχνουν, τα αδέλφια τους δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από το φυσιολογικό να φέρουν το σύνδρομο. Διαβάστε περισσότερα »

Η πολλή αγάπη…βλάπτει!

Το πορτρέτο του υπερπροστατευτικού γονιού είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους: πρόκειται για το εκείνο το γονιό που τρέχει πίσω από το παιδί του και του βάζει χίλιες δυο απαγορεύσεις και κανόνες για να το προστατέψει, να το προφυλάξει, να σιγουρευτεί ότι δε θα πάθει κάτι κακό.
very-love
Ο γονιός αυτός ζει σε μια συνεχή υπερένταση και είναι μονίμως στρεσαρισμένος, μια που οι πιθανοί κίνδυνοι (τόσο οι υπαρκτοί, όσο και εκείνοι που βρίσκονται στη φαντασία του) δεν τελειώνουν ποτέ.

Γιατί ένας γονιός γίνεται υπερπροστατευτικός; Γιατί όμως ένας γονιός αποφασίζει να υιοθετήσει τέτοια ακραία συμπεριφορά; Οι λόγοι είναι ποικίλοι. Πολλές φορές Διαβάστε περισσότερα »

Κρέτσης Βασίλειος

Πλαστικός Χειρουργός
Αισθητική Επανορθωτική Χειρουργική
Μικροχειρουργική
Diplomate of European Board of Plastic
Reconstructive and Aesthetic Surgery
F. University of Callifornia, Irvine
Βας.Σοφίας 92, 11528, Αθήνα
Τηλ.:210 7786277
Fax.:210 7786252
Κιν.:6944 643242

Ο Ιάτωρ στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαταραχής του Υπνου

Μεγάλη επιτυχία είχε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαταραχής του Υπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: