Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Νεα Αρθρα

Νέες διαγνωστικές και επεμβατικές μέθοδοι στην Γυναικολογία (διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση)

Με τον τίτλο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε μιά σχετικά νέα επεμβατική μέθοδο η οποία βοηθάει στην διάγνωση και στην θεραπεία παθήσεων της κοιλότητας της μήτρας, καθώς επίσης και του καναλιού του τραχήλου αυτής. Γιά την διάγνωση των παθήσεων αυτών χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, το υστεροσκόπιο, το οποίο το εισάγουμε πρώτα στον κόλπο και μετά μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορούμε να δούμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Παρόλο που στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν το υστεοροσκόπιο, ιστορικά, Διαβάστε περισσότερα »

Πρόληψη της καρδιακής προσβολής

Οσες σελίδες και εάν γραφούν, όσες τηλεοπτικές εκπομπές και εάν γίνουν, η ενημέρωση του κοινού φαίνεται ότι είναι ελλιπής. Τραγική απόδειξη μία πρόσφατη εκπομπή του CNN, όπου ο γνωστός δημοσιογράφος Larry King ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής του με το γιατί πέθανε αιφνίδια ένας μεγάλος δημοσιογράφος του NBC (Tim Russel) χωρίς ποτέ του να αισθανθεί τίποτα και χωρίς να καταγράψουν κάτι παθολογικό οι εργαστηριακές καρδιολογικές εξετάσεις που κατά καιρούς έκανε.

Υστερα από εκτεταμένη συζήτηση με τους ειδικούς, κατέληξε στα γνωστά συμπεράσματα που πολλές φορές η στήλη αυτή έχει αναλύσει. Δυστυχώς ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν προειδοποιεί. Συμπεριφέρεται όπως οι μεγάλοι καταστροφικοί σεισμοί που συμβαίνουν στην Κίνα, στην Περσία και στην Ιαπωνία και που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Οι αφελείς… και όχι μόνον παρασύρουν τον κόσμο λέγοντάς του ότι ένα μπαϊπάς ή μία αγγειοπλαστική μπορεί προληπτικά στον ασυμπτωματικό άρρωστο να αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο ή το έμφραγμα. Αρκεί δυστυχώς μία ασήμαντη αθηροσκληρωτική πλάκα Διαβάστε περισσότερα »

Τι είναι η φίμωση τι βαλανοποσθικές συμφύσεις και πότε χρειάζεται επέμβαση.

Ονομάζουμε πόσθη το μέρος του δέρματος που καλύπτει το πέος του μικρού παιδιού και βάλανο το τελικό τμήμα του πέους με αυτό το ιδιόμορφο σχήμα. Στον πέμπτο μήνα της ενδομήτριας ζωής ο σχηματισμός αυτός του δέρματος που ονομάζουμε πόσθη είναι πλήρης. Καλύπτει τελείως τη βάλανο με την οποία και συμφύεται δηλαδή είναι πολύ καλά κολλημένη. Κάτω από την επίδραση ανδρογόνων σχηματίζονται μικρά κενά διαστήματα μεταξύ της πόσθης και της βαλάνου. Αυτά τα κενά αυξάνουν σε μέγεθος και ενώνονται το ένα με το άλλο, διαχωρίζοντας τελείως την πόσθη από τη βάλανο. Η διαδικασία του διαχωρισμού είναι συνήθως ατελής κατά τη γέννηση και συνεχίζεται μέσα στην παιδική ζωή.

Κατά τη γέννηση η πόσθη τραβιέται προς τα κάτω αποκαλύπτοντας τη βάλανο Διαβάστε περισσότερα »

ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η διαιτητική νόσος οφείλεται κυρίως στην έλλειψη και λιγότερο συχνά στην υπερεπάρκεια ενός η περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Οι νόσοι αυτές είναι αρκετά πιο συχνές στις υπανάπτυκτες τροπικές χώρες. Στις χώρες αυτές τα βρέφη και τα παιδιά αποτελούν τα κυρίως θύματα της ανεπαρκείας των θρεπτικών αυτών συστατικών. Πολλά νοσήματα με ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα ευρήματα από το δέρμα όπως: εξάνθημα στα άκρα και τις πτυχές, εξάνθημα στο πρόσωπο, ατροφική γλωσσίτιδα Διαβάστε περισσότερα »

ΜΠΟΥΚΩΜΑ Η ΡΙΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, όπως αποκαλείται στην ιατρική ορολογία, χαρακτηρίζεται από αδυναμία αναπνοής λόγω απόφραξης της μύτης, πταρμό, ή ρινική έκκριση.
Η μύτη έχει χαρακτηριστεί ως το «φυσικό air condition» του ανθρώπινου σώματος. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία μικροοργανισμούς και ρύπους που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση. Οι συμπαθητικές ίνες κυριαρχούν σταθεροποιώντας έτσι την υγιή μύτη. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων Διαβάστε περισσότερα »

Πνευμονική Ίνωση

Η πνευμονική ίνωση αποτελεί μια ειδική μορφή χρόνιας νόσου του πνεύμονα που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα με ινώδη ιστό, που καταλήγει προοδευτικά στην ουλοποίηση του.

Η πιο συχνή μορφή πνευμονικής ίνωσης είναι η λεγόμενη ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (Idiopathic Pulmonary Fibrosis). Όπως δηλώνει ο όρος «ιδιοπαθής» πρόκειται για νόσο αγνώστου αιτιολογίας που προσβάλλει το διάμεσο χώρο του πνεύμονα (χώρος μεταξύ των κυψελίδων και των αγγείων). Διαβάστε περισσότερα »

Προστατεύστε το παιδί σας από τα δηλητήρια

toxic,danger,kids,childsΗ επαφή με φαρμακευτικό υλικό, μικροβιοκτόνα οικιακής χρήσης, χημικά, καλλυντικά ή φυτά μπορεί να κάνει τα παιδιά να αρρωστήσουν πολύ άσχημα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, στην πλειονότητα των παιδιών, η επαφή με κάποιο δηλητήριο δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη εφόσον αντιμετωπιστεί άμεσα. Το παρόν κείμενο έχει στόχο να ενημερώσει τους γονείς για την πρόληψη των δηλητηριάσεων και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν αν το παιδί τους πάθει δηλητηρίαση.
Πρόληψη

Τα μικρά παιδιά δηλητηριάζονται συνήθως Διαβάστε περισσότερα »

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΥΣΤΗΣ ΝΕΦΡΟΥ

Μεγάλες απλές νεφρικές κύστεις του νεφρού, οι οποίες προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στις νεφρικές κοιλότητες ή χρόνιο άλγος ή υπέρταση λόγω πίεσης στα νεφρικά αγγεία έχουν ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης. Η εξαίρεση κύστης νεφρού βρίσκει εφαρμογή πλέον σχεδόν αποκλειστικά στη λαπαροσκοπική χειρουργική, επέμβαση σύντομη, αναίμακτη, απλή, με μιας ημέρας διάρκεια νοσηλείας και με άριστα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο χειρουργό ουρολόγο.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΤΩΣΗΣ ΝΕΦΡΟΥ (ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΝΕΦΡΟΠΗΞΙΑ)

Μια συγγενής διαταραχή του νεφρού αποτελεί η απώλεια Διαβάστε περισσότερα »

Τα μυστικά της πρώιμης διάγνωσης του διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια αρκετά συχνή νόσο που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αλλά και αρκετές διαταραχές στον φυσιολογικό μεταβολισμό που έχουν ως αιτία την ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης.

Στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση δύσκολη και δυνατή μόνο μέσα από τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου. Διαβάστε περισσότερα »

Τα εμβόλια στα παιδιά δεν συνδέονται με αλλεργικές παθήσεις

Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις ανεπτυγμένες χώρες και ορισμένα άτομα αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στον γενικευμένο εμβολιασμό. Ωστόσο, η άποψη αυτή φαίνεται ότι δεν είναι βάσιμη. Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας στα παιδιά δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος ή εκζέματος.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ομάδα παιδιών που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια, Διαβάστε περισσότερα »

Διάβασμα και παιδική ψυχή

Το έντονο σχολικό πρόγραμμα και ο ρυθμός που επιβάλλει, συχνά στερούν από τα παιδιά τη χαρά που προσφέρει η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου. Το παιδάκι που τρέχει από το σχολείο στα ιδιαίτερα κι έχει να μελετήσει και να κάνει εργασίες στο σπίτι για την άλλη μέρα ζει ένα κουραστικό σχολικό πρόγραμμα, το οποίο συνήθως εξισώνει την έννοια του βιβλίου με τη μελέτη και τη σκληρή δουλειά.

Το αποτέλεσμα είναι να αποξενώνεται το παιδί από το βιβλίο

Δεν υπάρχουν σχόλια: